5 feiten over elektrische auto's

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Mensen worden steeds milieubewuster en aangezien een elektrische auto minder schadelijke stoffen uitstoot dan een auto op fossiele brandstoffen, is elektrisch rijden bezig aan een opmars.

Zo zijn er in 2019 in Nederland meer elektrische auto’s verkocht dan auto’s met een dieselmotor. Dit meldt het AD in een recent artikel.

In deze blog lees je vijf feiten over de elektrische auto.

1. Goedkoper rijden

Hoewel de aanschafkosten van een elektrische auto doorgaans hoger liggen dan van auto’s met een brandstofmotor, is elektrisch rijden uiteindelijk goedkoper. Elektriciteit is per kilometer namelijk goedkoper dan benzine.

Het opladen bij een publieke paal is het duurst. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Dan kun je je elektrische auto het beste thuis opladen.

2. Elektrisch rijden vergt planning

Elektrisch rijden vergt meer planning, vooral als je met de elektrische auto op vakantie wilt. Opladen is namelijk vaker nodig dan tanken. Je moet van tevoren dus goed nadenken over de afstand die je wilt afleggen en of het zonder oplader haalbaar is. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat in sommige landen, zoals Duitsland, Frankrijk en België, minder laadpalen zijn dan in Nederland.

3. Fiscale voordelen

Bij de aanschaf van een elektrische auto kun je profiteren van fiscale voordelen. Op deze manier wil de overheid particulieren en bedrijven stimuleren tot het kopen van een elektrische auto. Het gaat om de volgende belastingvoordelen:

  • Vrijstelling van BPM (belasting van personenwagen en motorrijwielen). Dit geldt voor volledig elektrische auto’s, omdat deze auto’s geen CO2-uitstoot afgeven.
  • Vrijstelling van BRM (motorrijtuigenbelasting). Dit geldt voor volledig elektrische auto’s en blijft gehandhaafd tot en met 2024.
  • Lagere bijtelling. Voor volledige elektrische auto’s betaal je in 2019 slechts 4% bijtelling voor auto’s met een maximumwaarde van 50.000 euro. Dit gaat wel veranderen. In 2020 is dit percentage 8%, waarna het jaarlijks zal stijgen tot een percentage van 22% in 2026. Dit geldt voor auto’s tot 45.000 euro.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers profiteren van de MIA als zij een elektrische auto aanschaffen. Hierdoor hoeven ze minder inkomstenbelasting te betalen.

4. Stiller rijden

Het zal je vast niet zijn ontgaan; een elektrische auto rijdt stiller dan een traditionele auto met een verbrandingsmotor. Enerzijds is die stilte natuurlijk prettig, maar het heeft ook nadelen. Vooral als elektrische auto’s langzaam rijden, bijvoorbeeld in een woonwijk, kunnen voetgangers de auto nauwelijks horen. Fabrikanten zijn dit jaar dan ook verplicht gesteld om nieuwe elektrische auto’s te voorzien van een systeem dat zorgt voor geluid bij lage snelheden en bij het achteruit rijden. 

5. Minder onderhoudskosten

Een elektrische motor heeft minder onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn dan een verbrandingsmotor. Hierdoor heb je minder onderhoudsbeurten nodig en hoeft er bijvoorbeeld geen olie ververst te worden. Dit scheelt weer in de onderhoudskosten.

Interesse in een elektrische auto van SEAT of ŠKODA?

Bij autobedrijf RijnWoud, merkdealer voor ŠKODA en SEAT, vind je diverse 100% elektrische auto’s, zoals de CITIGO ͤ iV en de Mii electric.
Meer weten? Vraag een proefrit aan of kom langs voor een kop koffie!

Deel dit bericht: