• Home /
  • Blog /
  • 5 tips om zelf je auto te wassen met het beste resultaat!

Zelf je auto wassen: 5 tips voor het beste resultaat

23-10-2020

Voor de een is het wassen van de auto iets wat ‘er nou eenmaal bij hoort’, voor een ander is het een ontspannende bezigheid. Wat beide groepen gemeen hebben: voor elke autobezitter is het belangrijk de auto schoon te houden.

Wil je jouw SEAT of ŠKODA ook goed schoonhouden? In dit artikel geven we je 5 tips om je auto optimaal zelf schoon te maken.


Waarom je auto wassen?

Er zijn verschillende redenen om je auto regelmatig schoon te maken: voor sommige automobilisten gaat het om de representativiteit van de auto, maar een goede schoonmaak van de auto heeft meer redenen.

Zo hebben moderne auto’s veel sensoren (bijvoorbeeld voor het parkeren, noodstops of rijbaanassistentie). Sommige sensoren werken minder goed wanneer ze bevuild zijn. Regelmatig schoonmaken is dan extra belangrijk.

Ook blijft de lak van een auto in betere staat als je regelmatig schoonmaakt. Vuil kan de lak van een auto aantasten, zeker op langere termijn. Door een auto regelmatig te wassen heeft vuil minder kans om zich vast te bijten in de lak van je auto.

Tip: let wel op dat je bij het wassen geen schoonmiddelen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Als je thuis de auto gaat wassen, zorg dat je een afbreekbaar schoonmaakmiddel gebruikt. Of ga naar een wasstraat of wasbox, waar het afvalwater gefilterd wordt.

 

Wasstraat of met de hand?

Je auto zelf wassen kost tijd. Naast tijd heb je ook apparatuur nodig, en natuurlijk de ruimte om aan de slag te gaan. Een wasstraat is dus een verleidelijke optie.

De meningen over het gebruik van een wasstraat verschillen: waar bij velen het beeld leeft van ‘wasstraat, krasstraat’, is de moderne autowasstraat zo ingericht dat de autolak vrijwel geen nadelige effecten ondervindt.

Ook de prijs van een wasstraat kan een argument zijn om eens zelf aan de slag te gaan. Echter, er zijn ook genoeg goedkope wasstraten te vinden waar je auto voor een acceptabel bedrag weer schoon uitrolt.

Wat ons betreft is zowel de wasstraat als een goede handwas een optie.

 

5 tips voor het zelf wassen van je auto!

Als je met de hand aan de slag wil gaan, zorg dan dat je deze tips opvolgt voor een optimaal resultaat.

 

1. Spoel je vuil weg met de hogedrukspuit

Als je een hogedrukspuit hebt, kun je deze gebruiken voor het grove werk. Spuit de auto af en gebruik de hogedrukspuit om de wielen, wielkasten en onderkant van de auto schoon te spuiten. Dit is je vaak je eerste stap.

 

2. Gebruik geen spons maar een microvezeldoek

Voor het schoonmaken kun je beter een microvezeldoek gebruiken dan de ‘ouderwetse’ spons. Een spons neemt namelijk gemakkelijk vuil op: zandkorrels blijven vastzitten. Wanneer je hiermee weer over de lak veegt kun je krassen veroorzaken.

Een microvezeldoek houdt minder snel vuil vast en is dus beter voor je lak.

 

3. Maak gebruik van de twee emmers-techniek

Wanneer je een emmer vult met water en autoshampoo, gebruik je deze om de microvezel doek in nat te maken.

Het is verstandig om ook een emmer met enkel water te vullen. Dit gebruik je om je doek te spoelen, nadat je hem op de auto gebruikt. Zo komt het vuil los in de emmer met water, en ga gebruik je daarna schoon shampoowater om hem weer te kunnen gebruiken.

Ververs de inhoud van je emmer met schoon water regelmatig. Zo werk je altijd met schoon materiaal.

 

4. Spoel de auto altijd goed na

Door de auto goed af te spoelen na het wassen, voorkom je dat er zeepresten achterblijven op de auto. Dit doe je het makkelijkst met een hogedrukreiniger.

 

5. Droog je auto direct goed af

Zorg dat je meteen na het wassen je auto afdroogt. Dat voorkomt vlekken op je lak. Het afdrogen kun je het best doen met een zachte doek of zeem.

Deze tips kunnen je helpen bij het handmatig wassen van je auto. Wasstraat of handwas: ons voornaamste advies is om je de auto met regelmaat schoon te maken.

 

Seat en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor Seat en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste adres voor service en onderhoud of een APK-keuring. Meer weten? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak voor je ŠKODA of Seat!