• Home /
  • Blog /
  • Bandenlabel: wat betekent de informatie op het label?

Bandenlabel: wat betekent de informatie op het label?

03-02-2021

Als je wel eens zelf nieuwe autobanden hebt uitgezocht, heb je er vast wel eens een gezien: het bandenlabel. Sinds 2012 is het voor bandenverkopers in Europa verplicht om het bandenlabel te voeren. Bandenlabels worden ook wel ecolabels genoemd, aangezien de labels de nadruk leggen op milieuvriendelijke aspecten van een autoband.

Het bandenlabel ziet er ongeveer uit zoals een energielabel, dat je ook op koelkasten en vriezers kunt vinden. De inhoud van dit label gaat echter een stap verder. Naast het energieverbruik geeft het bandenlabel ook informatie over twee andere eigenschappen van de autoband: de veiligheid en de geluidsproductie. Deze informatie helpt jou als consument om een bewuste keuze te maken en verschillende merken te vergelijken. Handig dus!

Brandstofverbruik

Het eerste icoon dat je op het bandenlabel vindt is die voor brandstofverbruik. Het brandstofverbruik wordt grotendeels beïnvloed door de rolweerstand van een autoband. Hierbij geldt: hoe minder weerstand, hoe zuiniger en milieuvriendelijker de band is.

Een autoband kan voor deze eigenschap een score behalen van A tot en met G, waarbij score A het zuinigst is. Over het algemeen heeft een band met een hoge dichtheid silica in het rubber een lagere rolweerstand en verbruikt deze dus minder brandstof.

Veiligheid

Het tweede icoon dat je rechtsboven op het Bandenlabel vindt, gaat over de veiligheid van een autoband. De score die gegeven wordt voor veiligheid van een autoband is gebaseerd op de mate van grip op een nat wegdek.

Ook voor deze eigenschap wordt een score van A tot en met G weergegeven. Bij een noodstop is de remweg van autobanden met score A tot wel 30% korter dan autobanden met score G.

Geluidsproductie

Het laatste icoon dat onderaan het bandenlabel te vinden is, gaat over de geluidsproductie van een autoband. Dit wordt ook wel het rolgeluid genoemd. Het gaat hier om de geluidsproductie van de banden buiten de auto, en zegt weinig over de hoeveelheid geluid die u binnen in de auto hoort.

Het rolgeluid wordt op het label uitgedrukt in decibel en uitgebeeld door middel van 3 geluidsgolven, die achter het luidsprekersymbool zijn geplaatst. Het aantal ‘ingekleurde’ golven geeft aan of het rolgeluid binnen de norm valt.

Indien alle drie de golven zwart zijn ingekleurd ligt het geluidsniveau boven de wettelijke norm. Dit kom je dus niet tegen bij de aankoop van je nieuwe band.

Vragen over autobanden?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over autobanden? Of wil je graag meer informatie over nieuwe autobanden voor jouw Seat en Skoda? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor Seat en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste adres voor service en onderhoud of een APK-keuring. Meer weten? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak voor je ŠKODA of SEAT!