• Home /
  • Blog /
  • Handgeschakeld of automatisch: wat is jou keuze?

Handgeschakeld of automatisch: wat is voor jou de beste keuze

17-02-2020

In Amerika is het heel normaal; rijden in een auto met automatische transmissie. Hoewel het in Nederland minder vaak voorkomt, is het aantal automaten de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Een automatische versnellingsbak wordt dus steeds populairder. Bovendien zijn elektrische auto’s, die een sterke opmars maken, ook niet handgeschakeld.

Als je van plan bent om een nieuwe auto te kopen, dan vraag je je misschien af wat voor jou de beste keus is: een handgeschakelde of automatische versnellingsbak?

In deze blog zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.


Kosten

Over het algemeen liggen de aanschafkosten van een automaat hoger dan van een handgeschakelde auto. Dit kan een reden zijn om niet voor een automaat te kiezen. Bedenk echter wel dat de inruilwaarde van een automaat ook hoger is dan van een handgeschakelde auto. 

Vroeger waren automaten misschien minder zuinig, maar dit is al langere tijd niet meer aan de orde. Tegenwoordig zijn veel automaten juist zuiniger en milieuvriendelijker dan een schakelbak. Als je veel lange afstanden rijdt, kan het daarom verstandig zijn om voor een automaat te kiezen.


Rijstijl

Als je een sportieve rijstijl hebt, dan ben je met een handgeschakelde auto meestal beter uit. Je hebt dan zelf de controle over het schakelmoment en voor veel mensen is zorgt dit voor de ervaring van ‘echt’ rijden.

Tegenwoordig zijn er ook veel automaten waarmee je zeer krachtig en sportief kunt rijden. Zo staat de DSG-automaat van de ŠKODA-modellen erom bekend dat je er vliegensvlug van versnelling mee kunt wisselen.

Een automaat is bovendien meer ‘ontspannen’ rijden. Dit kan een groot voordeel zijn. Bijvoorbeeld als je veel in de file rijdt.


Veiligheid

Een automaat rijdt in principe veiliger, omdat je als bestuurder een taak minder hebt. Omdat je niet hoeft te schakelen, kun je je meer focussen op het verkeer en de omgeving.


Levensduur

Over het algemeen zal de motor van een automaat langer meegaan dan van een handgeschakelde auto. Dit komt omdat de motor minder toeren maakt op een versnelling en daarom minder aan slijtage onderhevig is.

Wel liggen eventuele reparatiekosten van een automaat vaak een stuk hoger dan van een handgeschakelde auto.


Conclusie

Over het algemeen heeft een auto met automatische versnellingsbak iets meer voordelen dan een handgeschakelde auto. Toch is het vooral afhankelijk van je wat je prettig vindt rijden en hoeveel je aan een auto wilt uitgeven.

Het is daarom altijd verstandig om eerst een proefrit te maken voordat je een auto aanschaft.


Handgeschakelde SEAT of ŠKODA of automatische versnelling?

Bij autobedrijf RijnWoud, merkdealer voor ŠKODA en SEAT, vind je diverse handgeschakelde en automatisch geschakelde auto’s. Eerst testen of meer informatie? Vraag een proefrit aan of kom langs voor een kop koffie!