Is de accu van mijn auto nog goed?

Als je auto niet wil starten kan dit verschillende oorzaken hebben. De kans is echter groot dat er iets mis is met je accu.
Maar hoe weet je of de accu van je auto nog goed is?

Lege accu

Als de oorzaak van het niet starten van je auto bij de accu ligt, hoeft dit niet te betekenen dat de accu kapot is. Als je de nacht ervoor je lampen of radio aan hebt laten staan, kan de accu natuurlijk gewoon simpelweg leeggelopen zijn. Dit is vervelend, maar gelukkig goed op te lossen!

Als je auto niet wil starten, check dan eerst of je de lampen, verwarming, radio of een andere stroomverbruiker aan hebt laten staan. Is dit het geval? Dan is de kans dus erg groot dat je accu gewoon leeg is.

Een lege accu kun je verhelpen met startkabels en een ander voertuig. Let er wel op dat je de juiste startkabels gebruikt! De startkabels van een benzineauto zijn namelijk niet geschikt voor een diesel. Andersom kan wel.

In het onderhoudsboekje van je auto staat beschreven hoe je een lege accu weer kunt opladen met startkabels. Nadat de motor gestart is, kun je het beste een stukje gaan rijden zodat de accu volledig kan opladen.

Kapotte accu

De accu kan natuurlijk ook kapot zijn. Heb je geen stroomverbruikers aan laten staan? Dan is de kans aanwezig dat dit het geval is. Een accu gaat gemiddeld 5 jaar mee.

Een versleten accu is goed te herkennen aan moeizaam starten. Veel korte ritjes zijn slecht voor de accu. Door korte ritjes kan de accu namelijk nooit goed opladen. Voor een langere levensduur van de accu is het dus belangrijk om regelmatig langere afstanden te rijden.

Als de accu onvoldoende wordt bijgeladen gaat er op het dashboard van je auto een waarschuwingslampje branden. Dit kan betekenen dat de accu kapot is, maar dit hoeft niet. Om te checken of je accu nog goed is kun je de spanning meten. De spanning van een goed werkende accu daalt tijdens het starten van de auto niet lager dan 9,6 volt. 

Accu ŠKODA of SEAT vervangen

Is de accu van je ŠKODA of SEAT toe aan vervanging? Of twijfel je over de staat van de accu? Breng je auto dan naar de werkplaats van autobedrijf RijnWoud. Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Wij kunnen je accu controleren en indien nodig vervangen!

Deel dit bericht: