• Home /
  • Blog /
  • Koelvloeistof controlen en bijvullen. Hoe werkt het?

Koelvloeistof controleren en bijvullen. Hoe werkt het?

08-10-2020

Iedere auto gebruikt koelvloeistof. In de motor van je auto heeft koelvloeistof een belangrijke functie, want het zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Bovendien beschermt de koelvloeistof de motor in de winter tegen bevriezing. Bij vrijwel elke periodieke check of onderhoudsbeurt bij je dealer wordt dan ook het koelvloeistofpeil gecontroleerd.

 

Koelvloeistof koelt en beschermt de motor

Een oververhitte motor wordt in de meeste auto’s aangegeven via de temperatuurmeter op het dashboard. Als de koeling niet optimaal is, stijgt de meter naar het rode gebied.

Koelvloeistof bevindt zich in een gesloten systeem. Door kleine lekkages kan de koelvloeistof echter uit dit systeem ontsnappen. Het is daarom belangrijk dat het peil regelmatig gecontroleerd wordt en de koelvloeistof indien nodig bijgevuld wordt.

Het controleren en bijvullen van koelvloeistof kun je zelf doen. Uiteraard mag je ook langskomen, we doen dit graag voor je bij Rijnwoud.

 

Koelvloeistof controleren

Om de koelvloeistof op de juiste manier te controleren, moet je auto op een rechte ondergrond staan en moet de motor afgekoeld zijn. De dop van het reservoir openen als de vloeistof nog heet is, is erg gevaarlijk! Gelukkig hoeft de dop niet open om het peil te controleren.

De koelvloeistof bevindt zich in alle modellen van Seat en ŠKODA in een doorzichtig wit reservoir/expansievat onder de motorkap. Op de buitenkant van dit reservoir kun je het niveau van de koelvloeistof aflezen. Als het niveau onder het streepje ‘minimumniveau’ uitkomt, is het nodig om de vloeistof bij te vullen.

 

Koelvloeistof bijvullen

Je kunt zelf de koelvloeistof bijvullen door de draaidop van het expansievat eraf te draaien. Bescherm je handen hierbij met een doek: het kan zijn dat er nog druk op het systeem staat. Vul de koelvloeistof vervolgens bij totdat het maximumniveau wordt bereikt.

Moet je regelmatig koelvloeistof bijvullen? Laat je auto dan nakijken bij je dealer. Waarschijnlijk is er dan meer aan de hand, zoals een kapotte koppakking, een lek in de radiator of een lekkende slang.

 

Welke koelvloeistof heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof. Het hangt van je motor en type auto af welke soort je nodig hebt. Gebruik dus niet zomaar elke soort en raadpleeg het instructieboekje van je auto voor meer informatie. Voorkom ook het mixen van verschillende soorten koelvloeistof. Door het mengen kan een chemische reactie ontstaan.

In het geval van nood, bijvoorbeeld bij een oververhitte motor onderweg, is het wel mogelijk om het reservoir bij te vullen met water. Je dient daarna wel zo snel mogelijk naar een garage te rijden, om de koelvloeistof te laten vervangen.

 

Koelsysteem laten controleren

Het koelsysteem van je auto is onderhevig aan slijtage en daardoor kan er op lange termijn een lekkage in het koelsysteem ontstaan.

De koelvloeistof zal dan gaan lekken, waardoor je motor oververhit kan raken. Laat het koelsysteem, zoals de radiator en slangen, regelmatig controleren. Je kunt problemen zoveel mogelijk voorkomen door geen onderhoudsbeurt over te slaan.

 

Koelvloeistof en onderhoud voor je Seat of ŠKODA

Wil je je koelsysteem laten controleren? Of ben je op zoek naar een betrouwbare dealer voor andere werkzaamheden aan je auto? Uiteraard kan RijnWoud je helpen met het bijvullen, vervangen of controleren van de koelvloeistof in jouw Seat of ŠKODA.

 

Seat en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor Seat en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste adres voor service en onderhoud. Meer weten? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak voor je ŠKODA of Seat!