Kun je in de zomer doorrijden met winterbanden?

Dat er verschillen zijn tussen zomer- en winterbanden komt natuurlijk niet als een verrassing. Zoals je uit de naam kunt opmaken, zijn winterbanden geschikt om mee te rijden tijdens winterse omstandigheden. Met zomerbanden door winters weer rijden kan juist gevaarlijk zijn. Vandaar dat winterbanden in sommige landen met winterse omstandigheden verplicht zijn. 

> Lees meer in onze blog: Winterbanden: wat zijn het, en zijn ze echt nodig?

Winterbanden zijn echter niet altijd een goed idee. Nu het weer in Nederland steeds mooier wordt, is het zowel voor je eigen veiligheid als portemonnee belangrijk om op zomerbanden te rijden. In deze blog lees je waarom je beter niet op winterbanden door kunt blijven rijden in de zomer.

Verschil zomer- en winterbanden

Het verschil tussen zomer- en winterbanden is met het oog zichtbaar aan de hand van het profiel. Ook zijn er verschillen die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Profiel van banden

Het profiel van winterbanden is dieper (minimaal 4 mm) en heeft andere inkepingen (lamellen) dan zomerbanden. De lamellen van winterbanden zijn zowel horizontaal, verticaal als zigzag geplaatst. Door deze samenstelling ontstaat er meer grip als er geremd moet worden in de sneeuw, omdat er als het ware 4 verschillende ‘grijpers’ zijn. Daarnaast vermindert dit profiel de kans op aquaplanning.

De lamellen van zomerbanden zijn in een rijlijn geplaatst, waardoor er slechts één aangrijpingspunt ontstaat. De profieldiepte van zomerbanden dient wettelijk een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben.

Rubbersamenstelling

Een ander verschil tussen zomer- en winterbanden is te vinden in de rubbersamenstelling. De samenstelling van het rubber van winterbanden zorgt ervoor dat de banden flexibel en elastisch blijven bij lage temperaturen. Ook dit komt ten goede aan de grip op een (nat) wegdek. Zomerbanden worden juist hard bij koudere temperaturen (beneden 7 ⁰C) en verliezen daardoor grip wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Winterbanden in de zomer

Een zomerband heeft dus minder grip bij koude temperaturen, maar andersom geldt dit ook: het rubber van een winterband wordt juist te zacht bij hogere temperaturen, waardoor een langere remweg en minder grip ontstaat. Dit kan voor onveilige situaties zorgen.

Daarnaast neemt het brandstofverbruik met enkele procenten toe omdat er een hogere rolweerstand is. Bovendien slijten winterbanden een stuk sneller in warme zomerse omstandigheden dan zomerbanden.

Dit alles maakt dat rijden met winterbanden in de zomer niet veilig, niet economisch én niet duurzaam is.

Banden vervangen SEAT of ŠKODA

Voor je eigen veiligheid en portemonnee is het dus van belang om op tijd banden te vervangen. Met de Bandenservice van Rijnwoud heb je het hele jaar door de juiste banden voor je ŠKODA of SEAT. Maak eenvoudig online een werkplaatsafspraak!

Autobedrijf Rijnwoud

Autobedrijf Rijnwoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Wij kennen elke ŠKODA en SEAT als geen ander.

Deel dit bericht: