• Home /
  • Blog /
  • Met een verlopen APK naar de garage rijden: mag dat?

Met een verlopen APK naar de garage rijden: mag dat?

02-02-2021

Loopt de APK van je auto binnenkort af of is de APK zelfs al verlopen? Dan dien je zo snel mogelijk een afspraak te maken om je auto weer te laten keuren. Maar hoe zit dat als de afspraak na de APK-vervaldatum valt? Mag je met een niet-goedgekeurde auto naar de APK-keuring rijden? Wij zochten het voor je uit.

Zonder APK naar de keuring rijden

Om een lang verhaal kort te maken: ja, je mag zonder geldige APK naar de keuring rijden. Maar hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

De belangrijkste voorwaarde is dat je ter plekke moet kunnen aantonen dat je de APK-keuring voor die betreffende dag staat ingepland. Neem dus altijd een schriftelijke bevestiging mee waarop het tijdstip van de afspraak te zien is, bijvoorbeeld een geprinte bevestigingsmail.

Ben je wel onderweg naar de garage, bijvoorbeeld voor het laten vervangen van een afgekeurd onderdeel, maar staat de daadwerkelijke APK-keuring niet gepland voor die dag? Dan ben je alsnog in overtreding.

Redenen voor verlopen APK

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een auto pas na de APK-vervaldatum wilt laten keuren. Bijvoorbeeld omdat je tijdelijk in het buitenland was, of omdat er door drukte bij de dealer geen tijdige afspraak meer mogelijk was.

Een andere veelvoorkomende reden is een eerdere afkeuring van een auto. Stel dat je jouw auto een week voor de vervaldatum laat keuren, maar de auto wordt afgekeurd, dan is het niet altijd mogelijk om de auto binnen die week te repareren en voor de tweede keer te laten keuren.

Ook direct na een schorsing dient de auto weer APK-gekeurd te zijn. Wil je de schorsing van je auto opheffen, dan dien je dus vóór die tijd al te zorgen voor een goedkeuring. Ook met een geschorste auto geldt de ontheffing dat je naar een APK-keuringsstation mag rijden, maar alleen via de kortste weg en rond het genoemde tijdstip.

Verzekeren

Ben je van plan om zonder geldige APK naar de keuring rijden? Let dan goed op: je dient dan voor deze dag een aparte verzekering af te sluiten. De auto is op dat moment namelijk nog niet verzekerd, terwijl in de polisvoorwaarden van autoverzekeringen vrijwel altijd de voorwaarde is opgenomen dat de auto APK-gekeurd moet zijn.

Als je geen aparte tijdelijke verzekering hebt afgesloten, dan ben je niet verzekerd als je onderweg bent naar de APK-keuring. In het geval van een ongeluk kan dat grote financiële gevolgen hebben. 

Wanneer krijg je een boete?

Als je jouw auto niet op tijd laat keuren, dan kun je op verschillende manieren een boete krijgen.

De politie schrijft een boete uit als je wordt staande gehouden terwijl je in een niet-gekeurde auto rijdt. Dit kan al vanaf de eerste dag na de APK-vervaldatum gebeuren. Als je onderweg bent naar de keuring is het dus extra belangrijk om een schriftelijke bevestiging van de afspraak mee te nemen.

De RDW controleert het kentekenregister op auto’s die niet zijn geschorst maar ook niet APK-gekeurd zijn. Als je auto twee maanden of langer niet gekeurd is, dan kun je daarom een boete van de RDW op de mat verwachten. Dit is een automatisch proces op basis van het kentekenregister. Het maakt dus niet uit of je in de tussentijd met de auto gereden hebt, en of de auto op eigen grond of op openbaar terrein heeft gestaan.

Auto laten schorsen

Is de APK van je auto verlopen maar ben je ook niet van plan om er op korte termijn mee te gaan rijden? Dan kan het raadzaam zijn om het kenteken te schorsen. De auto hoeft dan niet gekeurd te zijn. Je betaalt hiervoor een klein bedrag, maar daar staat tegenover dat de auto ook niet verzekerd hoeft te zijn én dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen.

Let op: een geschorste auto mag niet op de openbare weg geparkeerd worden én mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Een geschorste auto moet altijd uit het zicht worden geparkeerd, bijvoorbeeld in een afgesloten schuur of achter het huis.

Je auto laten keuren

Zoals je leest is het niet verstandig om tot de vervaldatum te wachten met het keuren van je auto. De RDW stuurt wel een herinnering als de vervaldatum in zicht komt, maar dit gebeurt maximaal zes weken voor de vervaldatum terwijl je jouw auto dan al enkele weken had kunnen laten keuren. Check daarom zelf de vervaldatum en zet deze datum in je agenda.

APK bij je merkdealer

Is het zover en moet jouw ŠKODA of SEAT gekeurd worden? Breng je auto dan naar de werkplaats van autobedrijf RijnWoud. Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Wij kunnen je APK verzorgen en indien nodig reparaties uitvoeren.