Op vakantie met de auto: welke regels gelden in het buitenland?

Ga je op vakantie met de auto, bijvoorbeeld op zonvakantie in Zuid-Frankrijk of op wintersport in Oostenrijk? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid. In elk land gelden namelijk andere regels over wat je bij je moet hebben, waar je auto aan moet voldoen en welke verkeersregels je dient aan te houden. Met de tips in dit artikel kun je zorgeloos de weg op!

Uitrusting

In Nederland zijn er geen regels over de uitrusting die je als automobilist altijd bij je moet hebben. Sommige mensen denken dat het verplicht is om een gevarendriehoek bij je te hebben, maar dat is geen officiële regel. Je bent bij een pechgeval verplicht om achteropkomend verkeer te waarschuwen maar dat kan ook door middel van de alarmlichten op de auto. Het is natuurlijk wel handig om een gevarendriehoek bij je te hebben voor het geval dat de alarmlichten het niet doen of niet goed zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer.

In veel omliggende landen zijn echter wel veel regels over de spullen die in je auto aanwezig moeten zijn. Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Een gevarendriehoek en gele veiligheidshesjes zijn in bijna alle omliggende landen verplicht.
  • In Oostenrijk, Griekenland, Kroatië en Tsjechië is een EHBO-doos verplicht.
  • In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om een reservebril bij je te hebben als je een bril of contactlenzen draagt.
  • In Frankrijk kun je een boete krijgen als je geen alcoholtest bij je hebt.
  • In Zwitserland is het streng verboden om een navigatiesysteem met flitsmeldingen te gebruiken.
  • In onder andere Polen en Griekenland is het verplicht om een brandblusser bij je te hebben.

Ook als je niet naar bovenstaande landen op vakantie gaat, raden we aan om alsnog de genoemde spullen aan te schaffen en in je auto te leggen. Je hoopt nooit een EHBO-doos of brandblusser nodig te hebben, maar ze kunnen veel uitkomst bieden als je ze op een dag wel nodig hebt!

Technische eisen

Een auto die in Nederland geregistreerd is, hoeft alleen maar te voldoen aan de eisen in het Nederlandse voertuigreglement. Toch is er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten:

  • In Polen is het verplicht om ook overdag je dimlichten ingeschakeld te hebben.
  • In Frankrijk is de minimale profieldiepte van je banden 1,6 millimeter. Dit is hetzelfde als in Nederland, maar in Frankrijk wordt overtreding van deze regel streng bestraft met hoge geldboetes of zelfs een gevangenisstraf.

Naast deze twee aandachtspunten dienen natuurlijk de papieren van je auto in orde te zijn. Denk hierbij aan een goede verzekering en aan een geldige APK.

Wintersport

In veel wintersportbestemmingen is het verplicht om in het winterseizoen winterbanden op je auto te monteren. De periode waarin deze verplichting geldt, is per land verschillend. In Nederland zijn winterbanden nooit verplicht maar wel aan te raden.

Heb je geen winterbanden op je auto terwijl dit wel verplicht is? Dan loop je niet alleen kans om een boete te krijgen, het is ook onveilig en het heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid als je betrokken bent bij een aanrijding.

Lees onze blog Winterbanden: wat zijn het en zijn ze echt nodig? voor meer informatie over winterbanden.

Deel dit bericht: