• Home /
  • Blog /
  • Start je auto niet meer? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Start je auto niet meer? Dit zijn de mogelijke oorzaken

23-07-2020

Als je auto niet wil starten, kan dit verschillende oorzaken hebben. Sommige startproblemen zijn redelijk gemakkelijk te verhelpen. Een niet startende auto is dus zeker niet altijd reden tot paniek.  De belangrijkste oorzaken voor het niet starten van een auto lees je in deze blog.


Lege of kapotte accu

Bijna iedereen met een auto maakt het wel een keer mee: een lege accu. Dit is daarom ook de meest waarschijnlijke oorzaak voor het niet starten van je auto.

Accu’s raken leeg als je bijvoorbeeld de verlichting van je auto aan laat staan ​​of als de radio of muziekspeler in de auto ingeschakeld blijft als de motor wordt uitgeschakeld. Let er dus altijd op dat deze uitgeschakeld worden als je de auto verlaat.

De accu kan natuurlijk ook kapotgaan. Meestal komt dit door ouderdom, slijtage of te grote temperatuurverschillen. In dat geval zul je de accu moeten vervangen.

 

Lege accu verhelpen

Als de accu leeg is omdat je bijvoorbeeld de verlichting aan hebt laten staan, dan kun je de auto weer starten met behulp van startkabels die je aan een ander voertuig bevestigt. Laat daarna zo snel mogelijk je accu controleren en indien nodig vervangen: zo voorkom je dat je binnen de kortste keren weer met een lege accu staat.

 

Verstopt brandstoffilter

Een verstopt benzinefilter komt niet vaak voor, maar kan toch de oorzaak zijn van een niet startende auto. Door een verstopt benzinefilter kan de brandstof niet goed worden doorgepompt naar je motor. Brandstoffilters worden daarom bij vrijwel elke onderhoudsbeurt vervangen. Zorg er daarom voor dat je je auto met regelmaat laat onderhouden. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde kleine en grote beurt.

 

Versleten startmotor

Een startmotor zorgt ervoor dat de motor kan starten. Als de tandwielen van de startmotor versleten zijn, dan kan de motor niet goed meer op gang worden gebracht. Versleten tandwielen kunnen dus een oorzaak zijn voor het niet starten van de auto. Het is dan tijd om de startmotor te vervangen.

 

Versleten bougies

Bougies en bougiekabels zorgen voor het ontstekingsproces (vonk afgeven) in de motor. Wanneer de motor vaak stottert en niet goed meer start, is het goed mogelijk dat het ontstekingsproces niet goed meer werkt. Dit kan veroorzaakt worden door verouderde of slecht aangedraaide bougies. De motor slaat dan niet aan.

Bougies dienen met regelmaat vervangen te worden. In het onderhoudsboekje van je auto kun je vinden wanneer de bougies aan vervanging toe zijn.

 

SEAT en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor SEAT en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste voor service en onderhoud, zoals een kleine en grote beurt. Meer informatie? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak!