Tips voor het onderhoud van je airco

De zomer komt eraan en het begint buiten dus weer warm te worden. Een goed werkende airco in je auto is dan natuurlijk erg prettig. Helemaal als je ervoor kiest om met je auto op vakantie te gaan. Met een vakantiecheck, inclusief een aircoservice, verklein je de kans op vervelende pechsituaties op reis en zit je fris en alert achter het stuur.

Lees ook: Met je SEAT of ŠKODA op vakantie? Doe een vakantiecheck!  

6 tips voor je airco

Om zo lang mogelijk van een goed werkende airco te genieten zijn er ook dingen die je zelf kunt doen. In deze blog geven we je tips voor het onderhoud van je airco!

1. Hele jaar door gebruiken

Probeer de airco het gehele jaar door minimaal vier keer per maand te gebruiken. Dus ook in de winter. Zo voorkom je snelle slijtage (en lekkage!) door verdroging van bepaalde rubberen onderdelen. Bovendien wordt de lucht door regelmatig gebruik van de airco ontvochtigd, waardoor schimmelvorming wordt tegengegaan.

2. Voor gebruik eerst auto luchten

Op een hete zomerdag kan de temperatuur in een stilstaande auto erg oplopen. Het liefste wil je bij het instappen dan natuurlijk meteen de airco aanzetten. Toch kun je dit beter niet doen! Een stilstaande auto kan niet efficiënt worden gekoeld en te snel een te groot temperatuurverschil creëren is slecht voor de gezondheid. Rijd daarom de eerste paar minuten met de ramen open, zodat de ergste warmte kan ontsnappen. Daarna kun je de airco aanzetten.

3. ‘Recirculatie’ en ‘fresh air’ stand afwisselen

Bij hele hoge buitentemperaturen is het verstandig om de ‘recirculatie’ stand aan te zetten. Met deze stand wordt de koele lucht in de auto gerecirculeerd wat minder energie en brandstof kost. Frisse lucht is bij lange ritten natuurlijk wel prettig, daarom kan de stand tussendoor kort worden afgewisseld met de ‘fresh air’ stand.

4. Uitzetten bij zware inspanningen

Rijd je veel in berggebieden of met een zware camper? Dan is verstandig om bij zware inspanningen (bergopwaarts) de airco even uit de zetten. Dit geeft de auto weer wat extra vermogen en voorkomt dat de motor overbelast raakt.

5. Niet te koud zetten

Zowel voor je gezondheid, brandstofgebruik en levensduur van de airco is het verstandig om het temperatuurverschil tussen de binnen en buitenlucht niet te groot te maken. Ze de airco op een hete zomerdag dus niet te koud! Probeer ongeveer maximaal een verschil van 6ºC aan te houden.

6. Jaarlijks onderhoud

Voor een optimale werking van je airco adviseren we je om jaarlijks een airco onderhoudsbeurt uit te voeren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt het aircosysteem volledig geïnspecteerd en aangevuld met koelmiddel. Bovendien wordt het systeem volledig gereinigd, waardoor schimmels, bacteriën én nare luchtjes verdwijnen.

SEAT en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor SEAT en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste voor service en onderhoud, zoals een Aircocheck. Meer informatie? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak!

Deel dit bericht: