• Home /
  • Blog /
  • Trekhaak monteren: 5 redenen om nu naar je dealer te gaan!

Trekhaak monteren: 5 redenen om nu naar je dealer te gaan!

21-04-2020

Een trekhaak maakt je auto multifunctioneel. Elke bezitter van een auto zonder trekhaak herkent het: er zijn momenten waarop je die trekhaak mist. Of je nou tuinafval naar de stort wil brengen met een aanhanger, een bekende wil helpen met verhuizen, twijfelt over het aanschaffen van een caravan of gewoon een fietsendrager nodig hebt; een trekhaak maakt je auto functioneler. Gelukkig is het achteraf monteren van een trekhaak op je auto heel goed mogelijk.


Achteraf monteren van een trekhaak

Koop je een occasion zonder trekhaak of heb je toch spijt van de keus om op je nieuwe auto de trekhaak achterwege te laten, dan is dit geen probleem. Het achteraf monteren van een trekhaak kan op elke auto.

De trekhaak wordt aan het chassis onder de bumper bevestigd en voor het elektrisch circuit wordt een koppeling aangelegd. Het aanleggen van die elektrische verbinding is vaak het meeste werk. Het storingsvrij aanleggen van een trekhaak is een specialisme. Autobedrijf RijnWoud helpt je graag met het monteren van een trekhaak op je Seat of Škoda.


Soorten trekhaken

Bij het laten monteren van een trekhaak is er vaak de keus uit drie types: de draaibare, afneembare of vaste trekhaak.

1. Vaste trekhaak

Een vaste trekhaak is altijd zichtbaar. Deze wordt bevestigd onder de achterbumper. Vaak is het monteren van een vaste trekhaak de voordeligste optie. Een vaste trekhaak wordt vaak gekozen door autobezitters die veel van hun trekhaak gebruikmaken. Een vaste trekhaak heeft wel invloed op het design van de auto. Ook kunt u vlekken in uw kleding krijgen als u tegen de trekhaak aanstoot, en moeten parkeersensoren op de trekhaak worden afgestemd.

2. Afneembare trekhaak

Wanneer er een afneembare trekhaak wordt gemonteerd, is het mogelijk de trekhaak af te koppelen. De trekhaak is dan niet meer zichtbaar en kan worden opgeborgen in de kofferbak van de auto.  Zo blijft het originele design van de auto intact.

3. Draaibare trekhaak

Bij een draaibare trekhaak is het mogelijk de trekhaak weg te draaien. De trekhaak draait dan uit het zicht en ‘verdwijnt’ onder de bumper. Zo hoef je de trekhaak niet op te bergen en is hij altijd binnen handbereik. Een draaibare trekhaak biedt veel gebruiksgemak.

Niet elk type trekhaak is leverbaar op elke auto: het aanbod verschilt per model. Zo mag een vaste trekhaak nooit het zicht op de kentekenplaat blokkeren en is een afneembaar exemplaar dan beter. Ook is er niet bij elk model ruimte voor een draaibare trekhaak. Bij Autobedrijf RijnWoud adviseren we je graag over de mogelijkheden voor jouw auto.


Kan op elke auto een trekhaak?

Op elke type en model auto kan een trekhaak gemonteerd worden. Bij auto’s met een kleine motor en weinig vermogen is het niet altijd verstandig een trekhaak te gebruiken, omdat de trekkracht van de auto onvoldoende is. Wel is het altijd mogelijk een trekhaak te monteren voor het gebruik van een fietsendrager. Welk type trekhaak voor jouw auto beschikbaar is, verschilt per model.


Het CAN-bus-systeem in de auto

Elke moderne auto beschikt over een computernetwerk dat door de auto loopt. Dit CAN-bus-netwerk is het elektrisch circuit dat zorgt voor de juiste aansluiting van verlichting en signalen op de boordcomputer. Het aansluiten van een aanhanger en toevoegen van extra verlichting kan storingen veroorzaken in het computersysteem. Het is daarom belangrijk dat dit door een professional gebeurt.


Trekhaak monteren bij de dealer of universele garage?

Het liefst wil je dat de trekhaak netjes en onzichtbaar is weggewerkt. Door het laten uitvoeren van de trekhaakmontage bij je dealer weet je zeker dat er originele, passende merkproducten gebruikt worden. Ook als het nodig is de bumper aan te passen bij het monteren van een trekhaak, ben je bij montage door een dealer zeker dat dit op de goede manier gebeurt.

Veel moderne auto’s hebben ook opties en signalen aan boord voor het gebruik van een aanhanger of caravan. Uw dealer kan u adviseren in de mogelijkheden en zorgen dat de software de juiste update krijgt. Uiteraard verandert het monteren van een trekhaak op je nieuwe auto niets aan de garantie. Wil je zeker weten dat je trekhaak door de specialist van jouw auto gemonteerd wordt, laat de montage dan uitvoeren bij je dealer.


Twijfel je nog?
5 redenen om nu een afspraak te maken voor het monteren van een trekhaak!

  • Een trekhaak komt altijd van pas. Inkopen doen met een aanhanger of op pad met een fietsendrager: er zijn altijd momenten dat je een trekhaak nodig hebt.
  • Achteraf monteren is geen enkel probleem, mits het goed gebeurt.
  • Zorg dat de trekhaak goed wordt aangesloten op het elektrisch circuit van de auto
  • Kies voor een afneembare of draaibare trekhaak om de trekhaak uit het zicht te houden.
  • Er zijn trekhaken beschikbaar voor elke auto!


SEAT en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor SEAT en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste voor service en onderhoud. Ook voor het monteren van een trekhaak kun je bij ons terecht. Meer informatie? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak!