Waarom zijn goede schokdempers belangrijk?

26-01-2021

Een schokdemper is een onderdeel van het veersysteem van een auto. Schokdempers zorgen ervoor dat alle wielen van je auto contact met het wegdek houden als je bijvoorbeeld over verkeersdrempels rijdt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de auto in balans blijft als je door een bocht heen rijdt.

Schokdempers hebben dus een belangrijke functie, want ze zorgen ervoor dat jouw auto goed op de weg blijft liggen. Versleten schokdempers zullen je rijprestaties verslechteren, wat de kans op ongelukken vergroot.

Waar zitten de schokdempers?

Schokdempers bevinden zich in het onderstel van de auto, vlak bij de wielen. Het schokdempersysteem is verbonden met de wielophanging.

Het systeem bestaat uit een zuiger die op en neer beweegt door een cilinder. Bij het op en neer bewegen stroomt er vloeistof of gas door de schokdemper. De vloeistof of het gas zorgt voor demping. Bovendien bevat een schokbreker een grote veer aan de buitenkant. De vloeistofdemping en de veer zorgen ervoor dat het stuiteren van de wielen wordt opgevangen. 

Hoe ik weet ik of mijn schokdempers zijn versleten?

Na gemiddeld zo'n 80.000 km moeten schokdempers worden vervangen. Dit hangt echter ook af van je auto en rijstijl. Jouw monteur bij RijnWoud Seat en Skoda weet wat de vervangingsinterval van de schokbrekers van jouw auto is.

Om zeker te weten dat je schokdempers nog naar behoren werken, is regelmatig onderhoud door middel van een grote of kleine beurt verstandig. De schokdempers worden dan gecontroleerd op slijtage. Houd je dus aan de onderhoudsinterval die voor jouw auto wordt voorgeschreven.

Zelf schokdempers controleren

Je kunt ook zelf de schokdempers controleren. Als je het gevoel hebt dat je auto bijvoorbeeld veel ‘nadeint’ na een verkeersdrempel of veel meegeeft met zijwind, dan is het tijd voor een bezoek aan de garage of dealer.

Als schokdempers beschadigd zijn, dan zal er olie gaan druppelen en ontstaat er een olievlek op de grond. Lekkende schokdempers moeten zo snel mogelijk vervangen worden.  Gelukkig kun je dit voorkomen door het laten uitvoeren van je regelmatige onderhoud.

Onderhoud bij je Seat en Skoda dealer

Is jouw ŠKODA of SEAT toe aan onderhoud? Breng je auto dan naar de werkplaats van RijnWoud.

RijnWoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Je kunt bij ons terecht voor aanschaf, lease of onderhoud van jouw SEAT of Škoda.