Wanneer vraagt de dealer het kenteken aan?

Als je een nieuwe auto aanschaft, moet er nog het een en ander geregeld worden voordat je ermee de weg op kunt. De auto moet misschien nog aangepast worden aan jouw wensen en het kenteken zal op jouw naam gezet moeten worden. Daarvoor moet het kenteken echter wel eerst aangevraagd worden: nieuwe auto’s hebben namelijk nog geen kenteken. Maar wanneer doet de dealer dat eigenlijk?

Wat is een kenteken?

Het kenteken bestaat uit een reeks van letters en cijfers en wordt uitgegeven door het RDW. Met het kenteken wordt de auto gekoppeld aan je persoonlijke gegevens. Het wordt daardoor mogelijk om een voertuig te identificeren. De aanvraag van een RDW-kenteken en het op naam zetten kan geregeld worden door de meeste dealers. Hiervoor moet de dealer wel een RDW-erkend bedrijf zijn met de bevoegdheid ‘Tenaamstelling Voertuigbedrijf’. Indien de dealer een bevoegdheid heeft, kun je de dealer machtigen om het voertuig op naam te zetten.

Wanneer wordt het kenteken aangevraagd?

Het kenteken wordt meestal pas aangevraagd op het moment dat een auto verkocht is en gereed is om door de eigenaar opgehaald te worden. Als de dealer al een kenteken zou aanvragen op het moment dat een auto de showroom ingaat, dan loopt hij het risico dat de auto in waarde daalt, omdat deze al geregistreerd is bij het RDW. Als de verkoop lang duurt, zou dit betekenen dat de auto met een ‘oud’ kenteken wordt verkocht. Het komt ook voor dat een auto na verkoop nog geproduceerd moet worden. Ook in dat geval wordt de auto eerst rijklaar gemaakt, voordat het kenteken wordt aangevraagd.

Hoe lang duurt de aanvraag van het kenteken?

Bij een dealer met een RDW keuringsstation is het kenteken na aanvraag meestal binnen een paar dagen binnen. Als de auto is gekocht met een lening of geleaset wordt, kan dit wat langer duren, omdat het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode dan eerst naar de lease- of financieringsmaatschappij wordt gestuurd. Het kentekenbewijs ontvang je dan vervolgens van de maatschappij. Je ontvangt hierbij geen tenaamstellingscode, omdat het voertuig eigendom is van de lease- of financieringsmaatschappij.

Vergeet de autoverzekering niet

Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je met je auto bij een ander veroorzaakt.

Dealer ŠKODA en SEAT

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT. Bij de aanschaf van een auto zorgen wij voor de aanvraag van het kentekenbewijs en de inschrijving in het kentekenregister bij de RDW. Bekijk ook onze pagina: algemene verkoopinformatie. Het team van autobedrijf RijnWoud staat voor u klaar! 

Deel dit bericht: