Wat is dealergarantie?

Als je een auto koopt bij een dealer, wil je natuurlijk graag garantie op die auto. Bij elke koop bestaat namelijk het risico op gebreken. Als er garantie is gegeven en er blijken na aankoop gebreken te zijn, dan dient de verkoper deze in principe te herstellen. In het geval van een nieuwe auto krijg je altijd fabrieksgarantie, maar een autodealer geeft vaak ook garanties op tweedehands auto’s.

Dealergarantie

Met dealergarantie kunnen verschillende types garanties bedoeld worden. Meestal gaat het om BOVAG-garantie of merkgarantie (of een combinatie hiervan).

BOVAG-garantie

Bij autobedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG krijg je standaard zes maanden reparatiegarantie op occasions. De verkoper kan hiervan afwijken, maar dan moet dit expliciet en schriftelijk worden overeengekomen in de koopovereenkomst.

Merkgarantie

Omdat merkdealers de modellen van hun merk zeer goed kennen, kunnen ze de occasions goed controleren voordat ze te koop worden aangeboden. Als je een auto koopt bij een merkdealer, profiteer je daarom vaak van een uitgebreidere garantie dan wanneer je een auto koopt bij een universeel autobedrijf. Dit wordt merkgarantie genoemd. De voorwaarden, inhoud en duur van merkgaranties verschillen per merk.

Andere garanties

Ook dealers die geen BOVAG-lid en geen merkdealer zijn, kunnen natuurlijk garanties verlenen bij de verkoop van tweedehands auto’s. Dit type garantie verschilt per autobedrijf en kan ook betrekking hebben op specifieke onderdelen van een auto (bijvoorbeeld alleen de versnellingsbak).

De garantievoorwaarden van de auto worden vaak opgenomen in het koopcontract. Vraag hier altijd expliciet naar bij aankoop van een auto. Dan weet je welke rechten je hebt als er gebreken blijken te zijn.

Voordelen autodealer

Het kopen van een auto bij een autodealer heeft veel voordelen. Een autodealer vertegenwoordigt een automerk en kent de auto’s van dat merk daarom zeer goed. Bij de aankoop van een tweedehandsauto bij een autodealer weet je daarom zeker dat alle zwakke punten van de auto goed gecontroleerd zijn. Bovendien heeft een dealer vaak relatief nieuwe tweedehandsauto’s waarvan de onderhoudsgeschiedenis volledig bekend is. Dit maakt een autodealer een zeer betrouwbaar adres voor het kopen van een tweedehandsauto. Bovendien krijg je bij een auto die je koopt van een particulier geen garantie, tenzij er nog fabrieksgarantie op zit.

Merkdealer ŠKODA en SEAT

Autobedrijf Rijnwoud is merkdealer voor ŠKODA en SEAT. Wij kennen elke ŠKODA en SEAT als geen ander. Onze tweedehandsauto’s worden dan ook allen geleverd met uitgebreide garantie. Meer weten? Neem contact op of vraag direct een proefrit aan!

Deel dit bericht: