• Home /
  • Blog /
  • Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt?

Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt?

01-02-2021

Het kan iedereen overkomen: tijdens of na het tanken erachter komen dat je niet de juiste brandstof tankt. Verkeerde brandstof kan erg schadelijk zijn voor je motor, dus het is belangrijk om niet (verder) te rijden en direct hulp in te schakelen.

Benzine en diesel verwisselen

Wanneer je in een benzineauto diesel hebt getankt, zal de motor niet goed lopen. De diesel verbrandt niet goed en kan zo schade veroorzaken aan verschillende onderdelen van de motor. Dit is schadelijk, maar bij snel handelen kan de schade beperkt blijven.

Wanneer er benzine in een dieselmotor zit, ontstaat er direct schade. Diesel heeft een smerende functie en het brandstofsysteem van een benzineauto is hier niet tegen bestand. Wanneer je een dieselauto start met benzine in de tank, zal dit in de meeste gevallen direct schade opleveren.

Andere brandstoffen

Wanneer het niet gaat om verwisselen van diesel en benzine maar je slechts een verkeerde ‘variant’ hebt getankt, is het van de auto en de getankte brandstof afhankelijk of dit schadelijk is. In sommige gevallen is het voldoende om een extra stof toe te voegen aan de brandstof, of de tank zo snel mogelijk weer te mengen met de brandstof die aangeraden wordt.

Per ongeluk een gas als LPG tanken in een benzine- of dieselmotor is niet mogelijk. Het tanken van gas gaat namelijk met een speciale koppeling of adapter, welke niet past op een ‘normale’ tank. Voor deze fout hoef je dus niet bang te zijn!

Hulp bij verkeerde brandstof tanken

Als je verkeerde brandstof getankt hebt het belangrijk de motor niet te starten of te laten lopen, en de brandstof spoedig af te laten tappen. Dit moet gebeuren door een professional met de juiste apparatuur.

Wanneer je rijdt in een Seat of ŠKODA, kun je gebruik maken van de Seat of ŠKODA mobiliteitsservice. De mobiliteitsservice biedt pechhulp voor jouw auto. Wanneer de pech door je eigen toedoen is ontstaan, wat bij verkeerd tanken het geval is, zijn de kosten wel voor eigen rekening.

Seat en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor Seat en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste adres voor service en onderhoud of een APK-keuring. Meer weten? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak voor je ŠKODA of SEAT!