Winterbanden: wat zijn het, en zijn ze echt nodig?

Winterbanden worden sinds enkele jaren gezien als onmisbare eigenschap voor optimale rijveiligheid. Toch is niet iedereen overtuigd van het nut van winterbanden: sommige mensen menen dat winterbanden geen meerwaarde bieden en dat ze puur als makkelijk verdienmodel op de markt zijn gezet. Maar wie heeft er gelijk?

Meer grip bij winterse omstandigheden

Kort gezegd is een winterband gemaakt om meer grip te hebben bij winterse omstandigheden. De omschrijving “winterse omstandigheden” kan heel ruim worden geïnterpreteerd: hoewel een winterband het meest tot zijn recht komt in écht winters weer, biedt een winterband al meer grip vanaf een buitentemperatuur van 7 graden Celsius. Ondanks dat het relatief weinig sneeuwt of hagelt in Nederland is het daarom alsnog verstandig om in het najaar je auto te voorzien van winterbanden. Vooral bij hevige regenval zal je het verschil goed merken.

Verschil winterband en zomerband

Wat is eigenlijk het verschil tussen een winterband en een zomerband? Hoe wordt die extra grip gecreëerd?
Een winterband heeft 3 belangrijke eigenschappen ten opzichte van een zomerband:

  • Er is meer profiel aanwezig zodat de band meer water kan afvoeren. Dit verkleint het risico op aquaplaning.
  • De samenstelling van het rubber is zachter. Dit zorgt voor meer grip en een betere wegligging.
  • Er zijn lamellen aangebracht in het profiel, waardoor de band bij het remmen meer contactpunten met het wegdek heeft. Dit verkort de remweg.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In veel andere Europese landen zijn winterbanden echter wel verplicht in de wintermaanden of bij winterse omstandigheden. Raadpleeg daarom de website van de ANWB als je van plan bent om met de auto op wintersport te gaan.

Is mijn auto voorzien van winterbanden?

Heb je een andere auto gekocht en weet je niet zeker of deze voorzien is van winterbanden? Geen nood: een winterband is eenvoudig te herkennen aan een logo op de zijkant van de band. Dit logo bestaat uit een driehoekige berg met in het midden een sneeuwvlok.

Allseasonbanden

Is je band voorzien van de afkorting M + S? Dan heb je te maken met allseasonbanden. M + S staat namelijk voor Mud + Snow (modder en sneeuw). Een allseasonband is een tussenweg die het niet haalt bij de grip van een echte winterband. Op een helling wegrijden is bijvoorbeeld al snel een probleem.

In Nederland, waar relatief weinig winterse neerslag valt maar waar het wel regelmatig regent, is een allseasonband een goede oplossing. Ook voor een wintersportvakantie kun je in theorie met allseasonbanden uit de voeten: de meeste allseasonbanden zijn ook officieel erkend als winterband waardoor je geen boete zult krijgen in landen waar winterbanden verplicht zijn. Voor je eigen veiligheid raden we echter alsnog aan om echte winterbanden te monteren als je op wintersport gaat.

Wanneer overstappen op winterbanden?

Zorg ervoor dat je de bandenwissel tijdig uitvoert. Als vuistregel kun je de overstap naar wintertijd aanhouden: vanaf dat moment komen de temperatuur overdag niet ver meer boven de 7 graden, terwijl er ’s nachts dan al kans is op nachtvorst.

Je kunt natuurlijk ook wachten met het monteren van winterbanden totdat er echt winterse neerslag of nachtvorst wordt voorspeld. Je loopt dan echter het risico dat je garage is volgeboekt met andere bandenwisselafspraken en dat je de banden niet op tijd gewisseld krijgt. 

Waarom geen winterband in de zomer?

Als die winterbanden zoveel grip geven, waarom gebruiken we ze dan niet in de zomer? Simpel: bij zomerse temperaturen zijn de prestaties van een winterband zijn veel minder goed dan de prestaties van een zomerband. Winterbanden in de zomer zorgen voor een slechtere wegligging en een 30% langere remweg.

Er is ook een economische reden: door het zachtere rubber en de lamellen slijten winterbanden veel sneller dan zomerbanden. Het hele jaar doorrijden op winterbanden is dus niet goed voor je portemonnee en het milieu. Bovendien maken winterbanden meer geluid bij een droog wegdek wat invloed heeft op het rijcomfort.

Winterbanden advies en montage

Wil je weten welke banden het best geschikt zijn voor jouw situatie en jouw auto? Of wil je een afspraak maken om winterbanden te laten monteren op je auto? Neem vrijblijvend contact op met autobedrijf RijnWoud in Rotterdam. Wij helpen je graag!

 

Deel dit bericht: