• Home /
  • Blog /
  • Zo verleng je de levensduur van je remblokken en remschijven

Zo verleng je de levensduur van je remblokken en remschijven

20-10-2020

Goed werkende remmen zijn uiterst belangrijk voor je eigen veiligheid en voor je deelname in het verkeer. De werking van je remmen is afhankelijk van de conditie van je remblokken en remschijven. Door regelmatig een onderhoudsbeurt uit te laten voeren, weet je zeker dat je altijd met goed werkende remmen rijdt.

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de levensduur van je remblokken en remschijven te verlengen. We geven je tips om slijtage van de remschijven en remblokken zoveel mogelijk te voorkomen.

 

1. Laat de auto zoveel mogelijk uitrollen

Als je rijdt volgens ‘het nieuwe rijden’ en voldoende afstand houdt, kun je beter anticiperen op verkeerssituaties. Door rustig te rijden kun je in veel gevallen gewoon je gas lot laten in plaats van je remmen gebruiken. Door je auto zoveel mogelijk uit te laten rollen, zullen je remmen logischerwijs minder snel slijten.

 

2. Verwijder onnodig gewicht

Een zware auto is belastend voor de remmen. Als je met de auto op vakantie gaat, is dit natuurlijk onvermijdelijk. Met een vakantiecheck kun je er dan in ieder geval wel voor zorgen dat jouw auto rijklaar en daardoor minder gevoelig voor slijtage is. 

Ligt jouw auto echter altijd vol met zware onnodige spullen? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Vooral op de lange termijn kan dit je een hoop onderhoudskosten besparen.

 

3. Vervang tijdig de remvloeistof

De remvloeistof speelt een belangrijke rol bij het afremmen van de auto. De remvloeistof dient elke 2 jaar vervangen te worden. Dit valt meestal samen met de APK-keuring, dus verouderde vloeistof wordt dan sowieso door de garage vervangen.

Daarnaast is het belangrijk dat de remvloeistof altijd op peil is. Dit kun je eenvoudig zelf controleren door naar het reservoir op de hoofdremcilinder te kijken. Het vloeistofpeil dient boven het minimale niveau te staan. 

 

4. Laat je remmen ontluchten

Je remmen af en toe ontluchten is een slimme zet om de levensduur van je remmen te verlengen. Dit kun je zelf doen met een rem-ontluchtingsapparaat of via het rempedaal. Je dient dit met twee personen te doen. Aangezien het niet de gemakkelijkste klus is, adviseren we om het ontluchten over te laten aan de dealer.

 

5. Zorg voor een tijdige onderhoudsinspectie

Door tijdig een onderhoudsinspectie uit te laten voeren weet je snel genoeg hoe het met jouw auto en dus de remmen is gesteld. Door controle en regelmatig onderhoud kun je grotere problemen en dus hogere kosten voorkomen. Zo voorkomt het op tijd vervangen van je remblokken dat je remschijven sneller verslijten. Het overslaan van een onderhoudsbeurt is dus nooit een goed idee.

 

Remschijven en remblokken vervangen

Moeten jouw remschrijven of remblokken vervangen worden? RijnWoud vervangt de remschijven van jouw auto wanneer dat nodig is. Ook voor onderhoud of inspectie kun je bij ons terecht.

 

SEAT en ŠKODA dealer Rotterdam

Autobedrijf RijnWoud is merkdealer voor SEAT en ŠKODA voor de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Vlaardingen en Schiedam. Bij ons ben je aan het juiste adres voor service en onderhoud. Meer weten? Neem contact op of maak direct een werkplaatsafspraak voor je ŠKODA of Seat!